Home Afvalmanagement voor uw bedrijf Afval gezocht & aangeboden Nieuwsbrief
Producten en diensten Afvalpreventie in uw bedrijf Meldt uw bedrijf gratis aan! Wij over ons

 

Afvalpreventie in 5 stappen

Stap 3: Maatregelen

Terug naar afvalpreventie
Op basis van het beeld dat volgt uit inkoop en de afvoer van het afval kunnen voorstellen van maatregelen genomen worden. Soms liggen maatregelen direct voor de hand. Dit zijn de typische gevallen van “dat we dat nou niet eerder hadden geweten!”.

Voor het opstellen van andere maatregelen kunnen de volgende punten houvast bieden:

  • “Good housekeeping”: Schaf niet meer aan dan echt noodzakelijk. Controleer de voorraden, om een dubbele aanschaf te voorkomen.
  •  Eerst gehaald? Dan eerst gebruikt!. Richt voorraadkasten of ruimtes zo in dat het eerst aangeschafte product (bijvoorbeeld melk of verf) ook het eerst gebruikt wordt. Hierbij wordt gemakkelijker voorkomen dat producten over datum raken (bv. melk) of uitdrogen (bv verf).
  • Retourverpakkingen of navullingen. Verpakkingen kosten ook geld. Weggooien van verpakking betekent weggooien van geld. In bepaalde gevallen kan een retourverpakking goedkoper zijn. Heb er het eens over met uw leverancier van uw grondstoffen en spullen. Een succesvol voorbeeld van retourverpakkingen zijn de big-bags die meerdere malen te gebruiken zijn door hun gemakkelijke en hersluitbare openingen. Een ander voorbeeld is het gebruik van kartonnen dozen die meermalen te gebruiken zijn. Een alledaags voorbeeld van dit type dozen zijn de kartonnen dozen met statiegeld die veel door verhuisbedrijven gebruikt worden. Gebruik van retourverpakkingen moeten wel passen in de productiekolom (van fabriek tot klant). Op de website www.slimmerverpakken.nl kunt u van andere bedrijven leren hoe ze de hoeveelheid en gewicht aan verpakkingen terugbrachten.
  • Maak hergebruik makkelijker. Vaak worden in bedrijven spullen weggegooid omdat ze niet goed zijn of omdat ze ruimte innemen. Eenvoudige reparaties zijn al snel lonend. Een eenvoudig voorbeeld is een postvakje inrichten op het kantoor voor de retour van insteekhoezen, hechters, lege ordners etc.