Gorilla's en mobieltjes terug
Naar: afval voor bedrijven

Help de gorilla in Kongo!

De gorilla woont in Kongo, een Afrikaans land. Het oerwoud waarin de gorilla woont wordt kapot gemaakt. Dat doen de mensen daar om een metaalsoort "tantalium" te winnen. Tantalium is onmisbaar om een mobiele telefoon te maken. Daarom verdienen de mensen die het oerwoud stukmaken voor de tantalium, veel geld. Lees hieronder verder hoe jij de gorilla's in Kongo kunt helpen.

Gorilla en mobieltjes

In het oerwoud in Kongo waar de gorilla woont wordt een speciaal metaalerts gehaald dat "coltan" heet. Uit coltan wordt het metaal tantalium gehaald. Tantalium is onmisbaar om mobieltjes van te maken. Coltan is duur omdat er veel vraag naar is. Dat komt weer door de steeds grotere vraag naar mobieltjes. Om coltan uit het oerwoud te halen zijn meer dan 10.000 mannen de oerwouden van de gorilla in getrokken. Hierdoor wordt de gorilla bedreigd. De helft van de gorilla's is er al aan dood gegaan.

Oude mobieltjes inzamelen

Fabrieken halen ook tantalium uit oude mobieltjes. Door ook oude mobieltjes inzamelen, is er meer tantalium voor de fabrieken die mobieltjes maken. Die hoeven dus geen tantalium uit Kongo te kopen. Zo wordt er minder tantalium uit de Kongo gehaald en is de gorilla veiliger.

Coltan en oorlog

Coltan is een duur metaalerts. Er wordt veel geld mee verdiend. Daardoor zijn er roversbendes en dieven in de oerwouden van de gorilla. Die voeren soms oorlog met andere bendes of soms met hele landen. Daarvoor hebben ze geld nodig voor geweren en kogels. Die krijgen ze door het dure coltan te verkopen.

Hoe kun je helpen?

Je kunt de gorilla in Kongo helpen door oude en kapotte mobieltjes in te zamelen en in te leveren. Inleveren kan bijvoorbeeld bij Dierenpark Blijdorp in Rotterdam of Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Je kunt ook helpen door veel oude en kapotte mobieltjes op school in te zamelen voor bijvoorbeeld 1 jaar. Als je een doos vol hebt kun je die aanbieden bij deze dierenparken. Je kunt ook kapotte mobieltjes en oude mobieltjes die het nog doen aanbieden bij de volgende bedrijven (klik hier).