Home Afvalmanagement voor uw bedrijf Afval gezocht & aangeboden Nieuwsbrief
Producten en diensten Afvalpreventie in uw bedrijf Meldt uw bedrijf gratis aan! Wij over ons

Nieuwsbrief februari 2008

Terug

Naar startpagina

In deze nieuwsbrief:

1. Afvalmanager.nl lanceert landelijke scholenproject “Pakje Kans”

2. Mini-perscontainer belt centrale vanuit parkeergarage

3. Dierlijke vetten: een nieuwe bron voor bio-diesel

4. Oud karton wordt verpakkingsmateriaal in een handomdraai

5. Mobiele telefoons en de Kongo

 

1. Afvalmanager.nl lanceert landelijke scholenproject “Pakje Kans”

De website Afvalmanager.nl organiseert de landelijke actie “Pakje Kans” voor scholen. De actie "Pakje Kans" laat de leerlingen zien hoeveel afval er wordt weggegooid en hoeveel extra verpakkingsafval kost. In plaats van het gebruik van kleine drankverpakkingen worden de leerlingen in deze actie gevraagd om hun drinken in drinkbekers mee te nemen. Het verschil in geld tussen de duurdere kleine en goedkopere grote drankverpakkingen wordt ingezameld voor een goed doel. Zo schuilt in elk “Pakje” een mooie “Kans”.

Pakje Kans is bedacht door Hanny Deij van de OBS "De Gondelier" in Vathorst, Amersfoort. "De Gondelier" is in november 2007 er mee in het "Jeugdjournaal" van de NOS gekomen. Afvalmanager.nl lanceert dit project landelijk, door op de website de score voor goede doelen bij te houden en foto's van "Pakje Kans"-projecten op scholen te plaatsen.

Meer informatie vindt u op www.afvalmanager.nl., doorklikken naar “Scholen”.

 

2. Mini-perscontainer belt centrale vanuit parkeergarage

De Minipers van Milieu Service Nederland perst bedrijfsafval tot 9 maal het oorspronkelijke volume. Deze Minipers past in één parkeervak in bv. een parkeergarage. De container van deze pers wordt door de “Minipersbus” opgehaald. Deze bus gaat door haar knietjes door de vering te laten zakken, om zo in ruimten te komen met een hoogte van 1.90 meter.

De Minipers heeft een inhoud van 3 kubieke meter, en vervangt daarmee 17 containers van 1600 liter. Dat zijn de grote rolcontainers die vaak achter bedrijven staan. De Minipers bespaart bedrijven daarom ook veel ruimte. Als de 3 kubieke meter van de Minipers bijna gevuld is, belt de Minipers de centrale, zodat de Minipersbus de volle container komt vervangen voor een lege.

U vindt de Minipers op http://afvalmanager.welink.info/3_4_container.htm . Ook vindt u daar de link naar Milieu Service Nederland. Het filmpje over de Minipers op de site van Milieu Service Nederland is echt de moeite waard! 

 

3. Dierlijke vetten: een nieuwe bron voor bio-diesel

Plantaardige en dierlijke vetten en oliën zijn grondstoffen voor biodiesel. Biodiesel is een duurzame vervanger van de gewone fossiele diesel aan de pomp. Biodiesel kan in elke dieselauto worden getankt. Door een reactie met methanol en oliën of vetten, wordt het veresterde product (biodiesel) en glycerine gemaakt. Er is echter één klein probleem: veel plantaardige olie wordt hiervoor gebruikt waardoor de vraag naar eetbare plantaardige olie en landbouwgronden om ander voedsel te telen, toeneemt. Plantaardige rest-olie wordt veel ingezet als veevoeder en vervangt daarmee sojabonen. Ook hier is er wel eens concurrentie met eetbare producten of met landbouwgrond om eetbare producten op te telen.

Restvetten van dierlijke afkomst worden niet in de veevoeder ingezet. Bovengenoemde problemen ontstaan niet als er met dierlijk restvet biodiesel wordt gemaakt. Dierlijke restvetten wordt door Rotie in Lijnden ingezameld. Rotie is bezig met de voorbereiding van de bouw van een fabriek die biodiesel uit dierlijke restvetten maakt. Andere reststoffen die Rotie ook inzamelt, worden vergist. Het biogas dat bij de vergisting vrij komt wordt in de nieuwe fabriek ingezet. Hierdoor draait de fabriek vrijwel volledig duurzaam. De nieuwe fabriek, Greenmills, zal naar verwachting in 2009 in operatie gaan. U vindt Rotie als inzamelaar (afnemer) van dierlijk vet op www.afvalmanager.nl

 

4. Oud karton wordt verpakkingsmateriaal in een handomdraai

Op www.afvalmanager.nl vindt u onder “Producten en Diensten” het rubriekje “Vulstof maken met karton”. De firma's Cushion Pack en Versteegh maken machines die in een handomdraai vulmateriaal maken uit kartonnen dozen e.d. Dit bespaart niet alleen op opslagruimte voor oud karton, maar ook in de aanschaf van vulmaterialen voor verpakkingen.

De “Kartonrecycler” van Cushion Pak (zie foto) maakt “gewelfde rastermatten” die goed schokabsorberend zijn. Door de makkelijke vervormbaarheid zijn de rastermatten ideaal voor het verpakken van allerlei breekbare goederen, die tijdens transport tegen beschadiging en breuk beschermd moeten worden.

 

5. Mobiele telefoons en de Kongo

Om mobiele telefoons te maken wordt tantalium gebruikt, een exotisch metaal dat in het erts coltan zit. Dit erts is kostbaar en wordt onder ander gedolven in de Kongo. Hierdoor wordt het oerwoud dermate aangetast, dat de gorilla in de Kongo bedreigt wordt in haar voortbestaan. Ook verdienen bendes geld aan het coltan, waarmee ze wapens kopen en daardoor veel slachtoffers in de regio maken.

Ook oude en kapotte mobiele telefoons worden ingezameld en gerecycled. Uit deze GSM’s wordt tantalium terug gewonnen. Hierdoor hoeft er minder tantalium uit de Kongo te worden gehaald. Om de wilde gorilla in de Kongo te helpen beschermen, helpen twee Nederlandse dierparken, het Dierenpark Blijdorp in Rotterdam en het Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, GSM’s in te zamelen. Artsen Zonder Grenzen en (natuurlijk!) Stichting AAP zamelen GSM's in.

Meer informatie vindt u op www.afvalmanager.nl , doorklikken naar “Scholen” en even naar beneden scrollen.

 

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief bij de afvalmanager. Vanzelfsprekend kostenloos.