Home Afvalmanagement voor uw bedrijf Afval gezocht & aangeboden Nieuwsbrief
Producten en diensten Afvalpreventie in uw bedrijf Meldt uw bedrijf gratis aan! Wij over ons

 

Nieuwsbrief juni 2008

Terug

Naar startpagina

In deze nieuwsbrief:

1. Het afvalprobleem van vulmaterialen is oplosbaar

2. Piepschuim gekleineerd

3. 100.000.000 kledinghangers

4. Afval = eten

5. Afval = hulp

 

1. Het afvalprobleem van vulmaterialen is oplosbaar

Vulmaterialen zoals schuimflakes en -chips zorgen er voor dat producten niet beschadigd raken tijdens transport. Het zijn uitstekende verpakkingsmaterialen want de flakes en chips zijn lichtgewicht en schokabsorberend. Er is echter één probleempje: de ontvanger heeft gelijk zijn afvalcontainer vol met niets-wegend afval. Tegenwoordig is dit probleem oplosbaar: vrij letterlijk zelfs. Er zijn schuimchips in de handel die van zetmeel zijn gemaakt en in water oplossen. Ze laten in de afvalwaterverwerking geen vervelende stoffen achter. Een voorbeeld van deze chips is Renatur. Op deze site vindt u adressen voor oplosbare chips onder de rubriek “Oplosbare vulmiddelen” onder “Producten en Diensten”.

 

2. Piepschuim gekleineerd

Piepschuim, ook wel EPS (Expanded Poly Styrene) genoemd, wordt gebruikt om producten te beschermen tegen beschadigingen tijdens transport and handling. Ook word piepschuim gebruik als isolatiemateriaal. Een bekend voorbeeld zijn de piepschuim bakken waarin vis op ijs in de visafslag wordt bewaard. Piepschuim heeft als nadeel dat het de afvalcontainer met nietswegend afval is gevuld. Er zijn echter compacte persen in de handel die piepschuim met factor 40 tot 70 verkleinen. Met hetzelfde piepschuim waarmee eerst een vuilniswagen werd gevuld, past nu in een standaard 1100 liter rolcontainer. De besparing op containerhuur en ledegingskosten is enorm. U vindt adressen voor deze persen onder de rubriek “EPS-persen” onder “Producten en Diensten”.

 

3. 100.000.000 kledinghangers

Kledinghangers zijn er in alle soorten en maten. De meeste zijn van kunststof en metaal gemaakt, andere weer van hout. In de kledingbranche worden helaas vaak prima kledinghangers weggegooid, omdat met ze niet meer kan gebruiken. Kobes in Almelo zamelt ze in, om de prima hangers weer opnieuw te gebruiken. Sleutelwoord hierbij is “sortering”. Een paar kledinghangers sorteren gaat nog, maar Kobes pakt er jaarlijks 100 miljoen aan. Dit gaat volledig automatisch met fotografische computertechnieken. Op deze site vindt u onder de afnemers van afval meer over het verwerken van kledinghangers.

 

4. Afval = eten

Dit geldt voor alle afvalverwerkers. Niet letterlijk natuurlijk. De schrijvers William McDonough en Micheal Braungart nemen het echter wél letterlijk. Deze twee hebben een nieuwe visie over producten en het afvalstadium gepresenteerd in het boek “Cradle to Cradle” (Van wieg tot wieg). Producten zouden zo moeten worden gemaakt dat ze weer in de technosfeer (technische recycling van bijvoorbeeld schroot) of de biosfeer (de natuur) worden opgenomen. Afval is dan gelijk aan voedsel voor de natuur of de technische recycling. In het boek worden ontwerpers ook aangemoedigd om stoffen te nemen die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Een open deur misschien, maar helaas gebeurt het nog vaak dat er stoffen worden gebruikt die giftig zijn. Ook in de afvalwereld worden veel recyclebare materialen afgekeurd vanwege deze stoffen. U vindt meer informatie over deze nieuwe wind door afvalland op:

www.cradletocradle.nl

www.letscradle.nl

www.duurzaamheid.nl/c2c

U kunt video’s bekijken over dit onderwerp op: http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/37061538/

 

5. Afval = hulp

Sommige spullen belanden in de afvalcontainer omdat ze overbodig of gedateerd zijn. Dit geld bijvoorbeeld voor gereedschappen. Stichting Gered Gereedschap zamelt gereedschappen in, lapt ze desnoods op en stuurt ze naar minder bedeelde gemeenschappen in andere landen. Deze gemeenschappen worden dan verder ondersteund om letterlijk hun eigen toekomst op te bouwen. In de afvalmanager.nl vind u onder het adres van Stichting Gered Gereedschap bij de afnemers van afval (kijk bij “Gereedschappen”).