Brandstof Naar: afval en school terug
Naar: afval voor bedrijven

 

Afval als brandstof?

Uit afval kan brandstof worden gemaakt die kolen kan vervangen. Kolen worden als brandstof gebruikt om in electriciteitscentrales electriciteit te maken. Afval uit brandstof kan ook worden gebruikt in cementfabrieken.

Waarom brandstof gemaakt uit afval?

Door brandstof gemaakt van afval te gebruiken in electriciteitscentrales wordt kolen uitgespaard. Door brandstof gemaakt van afval te gebruiken in cementfabrieken wordt aardgas en kolen uitgespaard. Afval kan niet zomaar als brandstof worden gebruikt. Sommige dingen in het afval zijn te nat om te verbranden (zoals klokhuizen of aardappelschillen) of geven bij de verbranding giftige stoffen. In afvalscheidingsfabrieken worden deze dingen er uit gehaald. In vele gevallen worden er korreltjes van gemaakt (zoals op de foto hierboven), waardoor de brandstof gemaakt uit afval beter is te gebruiken.

Brandstof uit afval wordt gemaakt van afval dat met de vuilniswagen is meegegaan. Het materiaal dat in de brandstof zit is vaak plasic en papier. Recycling van plastic en papier is beter, omdat je het materiaal niet gelijk kwijt bent. Hergebruik is nog beter en preventie is het beste. Omdat het materiaal in de brandstof 1 keer nuttig wordt gebruikt om kolen of aardgas te vervangen wordt er ook wel van "thermische recycling" gesproken. "Thermisch" betekent "warmte" omdat brandstof warmte geeft.

De fabrieken die het brandstof uit het afval maken hebben magneten. Daarmee halen ze metalen uit het afval. Die metalen worden weer opnieuw gebruikt: recycling!

Brandstof maken uit afval en Jij!

Hoe kun jij nou een grote fabriek helpen om brandstof uit afval te maken? Heel gemakkelijk eigenlijk! Door batterijen en mobieltjes apart in te zamelen, bijvoorbeeld voor je school. Ook kun je helpen door je vader of moeder te vragen om kapotte electrische apparaten apart in te zamelen. Batterijen en electrische apparaten kunnen de fabrieken niet gebruiken. Ook het Groente-afval, Fruit-afval en Tuin-afval (GFT-afval) apart te houden, komt er niet teveel vocht in de brandstof die de fabriek wil maken.

Meer weten over brandstof uit afval?

Kijk naar deze links om meer te weten te komen over brandstof uit afval:

RDF

SenterNovem: Uitvoering Afvalbeheer