Verbranding Naar: afval en school terug
Naar: afval voor bedrijven

 

Wat is afvalverbranding?

Afval is brandbaar. Door het afval te verbranden wordt de hoop afval wel 4 keer minder. De assen uit het afval kunnen, onder speciale omstandigheden, worden gebruikt voor wegenbouw. Zomaar afval verbranden is gevaarlijk. Er kunnen gevaarlijke gassen door komen, waardoor je erg ziek kunt worden. Als je een afvalcontainer in brand ziet staan moet je onmiddelijk brandweer en politie bellen.

Waarom afvalverbranding?

Afval wordt verbrand om de hoop afval 4 maal minder te maken. Afval wordt verbrand als preventie en hergebruik niet zijn gelukt en recycling niet meer kan. Afval kan ook naar de vuilnisbelt worden gebracht. Afval gaat daar echter liggen rotten en stinken. Hierdoor heeft de buurt last van afval. Ook leiden de gassen die uit de vuilnisbelt komen, tot een opwarming van de wereld (klimaatverandering). Verbranding van afval is dan maar beter.

Zomaar afval verbranden is gevaarlijk. Er kunnen gevaarlijke gassen door komen, waardoor je erg ziek kunt worden. Afval wordt daarom verbrand in een speciale afvalverbrandingsinstallaties. Die hebben grote onderdelen die de gevaarlijke gassen uit de rook halen voordat de rook naar de schoorsteen gaat. De warmte die het afval nog geeft, wordt gebruikt om electriciteit te maken.

Afvalverbranding en Jij

Afvalverbranding willen we liever niet. Het kost geld en de materialen die er in zitten zijn we voorgoed kwijt. Gemiddeld is elke familie in Nederland per jaar ongeveer 100 Euro kwijt alleen al om afval te laten verbranden. Geld voor het ophalen van het afval en het plaatsen van containers komt daar nog bij.

Jij kunt helpen om zo min mogelijk afval naar de afvalverbrandingsinstallatie te brengen. Dat kun je doen door je ouders te vragen om zo veel mogelijk afval apart te houden voor recycling. Je kunt hierbij denken aan oud papier, glas en GFT-afval. Ook kun je op school met je juffrouw of meester beginnen met het inzamelen van batterijen, mobieltjes, inktpatronen van printers en oud papier. Je kunt dan voor geld of schoolspullen sparen. Oude spulletjes kun je laten repareren. Spulletjes die je niet meer luek vindt kun je verkopen op bijvoorbeeld marktplaats.nl. Je kunt ook "Nee" zeggen tegen spullen, waarvan je weet dat je later toch weg gooit. Een voorbeeld zijn de plastic tassen die je bij winkels krijgt.

Meer weten over afvalverbranding?

Kijk naar deze links om meer te weten te komen over afvalverbranding:

Afvalverbranding in Moerdijk

Afvalverbranding in Haarlem