Storten Naar: afval en school terug
Naar: afval voor bedrijven

 

Wat is storten?

Storten is het brengen van afval naar de vuilnisbelt. Een vuilnisbelt wordt "stortplaats" of "afval deponie" genoemd. Het afval wordt gestort en zal voor eeuwig op de stortplaats blijven.

Waarom storten?

Ja, waarom eigenlijk? Storten hebben we liever niet. Storten van brandbaar afval is verboden in Nederland. Brandbaar afval is bijvoorbeeld het afval dat thuis of op school in de vuilnisbak of vuilniscontainer zit. Een vuiniswagen mag brandbaar afval naar de stortplaats brengen, alleen als de regering van de provincie daar speciale toestemming voor heeft gegeven. Storten van niet-brandbaar afval, zoals puin, mag nog wel.

Storten hebben we liever niet. Het neemt veel ruimte, die we liever voor andere leuke dingen kunnen gebruiken. Door het verrotten van afval gaat een stortplaats stinken. Hierbij komt een gas vrij; methaan. Dit gas zorgt er mede voor dat de wereld opwarmt (klimaatverandering). Op alle Nederlandse stortplaatsen wordt gestort afval afgedekt met zand en wordt het methaangas onder het zand afgezogen. Het brandbare methaangas gaat meestal naar een gasmotor. Met de gasmotor wordt electriciteit gemaakt. In andere stortplaatsen wordt het methaangas verbrand (afgefakkeld). Het is dan niet meer schadelijk voor het milieu.

Storten en Jij

Storten willen we liever niet. Het kost geld en de materialen die er in zitten zijn we voorgoed kwijt. Storten van brandbaar afval is duurder dan verbranding. Brandbaar afval wordt alleen gestort als alle verbrandingsinstallaties vol zitten. Storten van brandbaar afval komt in die zeldzame gevallen voor als er in een tijdje te veel afval is.

Jij kunt helpen om zo min mogelijk afval naar de stortplaats te laten brengen. Dat kun je doen door je ouders te vragen om zo veel mogelijk afval apart te houden voor recycling. Je kunt hierbij denken aan oud papier, glas en GFT-afval. Ook kun je op school met je juffrouw of meester beginnen met het inzamelen van batterijen, mobieltjes, inktpatronen van printers en oud papier. Je kunt dan voor geld of schoolspullen sparen. Oude spulletjes kun je laten repareren. Spulletjes die je niet meer leuk vindt kun je verkopen op bijvoorbeeld marktplaats.nl. Je kunt ook "Nee" zeggen tegen spullen, waarvan je weet dat je later toch weg gooit. Een voorbeeld zijn de plastic tassen die je bij winkels krijgt.

Meer weten over storten?

Kijk naar deze links om meer te weten te komen over storten:

Stortplaats De Stainkoeln in Groningen

Het ministerie van VROM

SenterNovem: Uitvoering Afvalbeheer